MENÜ
Ankara 40°
Parlamenter Haber
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Minyatür dünya
Kültür-Sanat
3 Aralık 2012 Pazartesi 10:04

Minyatür dünya

Asıl mesleği siyasi danışmanlık olan Abdullah Turhal, hobi olarak başladığı minyatür sanatını meslek haline getirdi.

Turhal, “İnsanlar ürettiğimiz minyatürlerle birlikte geçmişe yolculuk yapıyor” dedi. Tarihi savaşları, olguları, kişileri, maketler ve figürlerle canlandıran Abdullah Turhal, hobisini işine dönüştürdü. Yaptığı maketlerin dünya standartlarını yakaladığını söyleyen Turhal, “Maketle ilgilenen insanlar, hayatı yansıtmaya ve kendilerine bir dünya kurmaya çalışırlar. Bizim yaptığımız bu dünyaya girerken insanlara yardımcı olmak. Burada en önem verdiğimiz unsur kalite” dedi.

Geçmişimizi buluyoruz

Kuğulu Pasajı’nda bulunan atölyesinde, tarihi olayları, maketler ve figürler aracılığıyla canlandırarak sevdirmeye ve anlatmaya çalıştığını belirten Turhal, bir zamanlar elimizde olan ama zamanla kaybettiğimiz ürünleri de biriktirdiğini söyleyerek şunları söyledi:
“Geçmişte elimizde olan bir takım şeyler zamanla kaybolup gidiyor. Daha sonra onları arayıp bulamayız. Bizim yaptığımız insanları bu objelerle buluşturarak bir kapı açmak. Bu bazen içerisinde bir kedi resmi olan gazoz kapağı da olabilir, minik bir araba da.

İstediğiniz dünyaya giriş 

Türk tarihindeki savaşçı karakterlerin dünya standartlarında maketlerini üretiyoruz. Üretimini yaptığımız ürünlerin dışında hazır alıp boyadığım karakterler de var. Burada önemli olan insanları bir şekilde geçmişle buluşturmak. Buraya gelenler kendinden bir şey mutlaka buluyor. İsteyen maketlerini alıp masasının üzerinde Osmanlı’nın yaptığı bir savaşı kurup o dünyanın içine girer, isteyen çocukluğunda sahibi olduğu bir araba görüp onun koleksiyonuna başlamaya karar verir.

Dünya standartlarının üzerindeyiz

Dünyada figür üreten önemli kuruluşlar var. Bizim kültürümüze dair objeler ise genelde hediyelik olmaya yönelik. Türkiye’de maketler vasıtasıyla tarih bilincinin geliştirilmesi, dünya çapında bu alanda, Türkiye ile ilgili boşluğun doldurulması çok önemli. Osmanlı figürlerinden Gök Tonga’yı üretirken de, Mustafa Kemal Atatürk’ü üretirken en büyük amacım bu işi dünya standartlarında yapabilmek. Yurt dışından gelen talebe baktığımız zaman bu amacıma ulaştım diyebiliyorum.

Ankara bir adım önde

Maketçiliğin kökleri çok eskiye dayanıyor. Gelişmesi için ülkeyle alakalı aşılması gereken bazı konular var ama benim derdim durumu tespit etmek değil, bunu geliştirmeye çalışmak. O nedenle de böyle bir yer açtım, insan|ar gelsin, benim boyadığım ürünleri görsün, incelesin istedim.. Gelenlerle figürler hakkında görüş alışverişi yapalım, malzemeleri tartışalım. Çok genç insanlar geliyor buraya, onlarla başlıyor bu iş. Üniversite, askerlik ya da evlilik sonrası bir şekilde devam ediyorlar. Önemli olan bir kere sevmeleri.”

En özel kitabım bu

HAYAL dünyasına göre koleksiyonunu kurduğunu söyleyen Turhal, “Ürettiğimiz seriler benim için çok özel. Barbaros Hayrettin Paşa’yı almak isteyen sadece bizim ürettiğimizi almak zorunda. Bende bir yandan kendi koleksiyonumu genişletiyorum. Benim hayal dünyam tarihi ön planda tutuyor. Doğal olarak bu tarz figürler ilgimi çekiyor” dedi.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Parlamenter Haber