MENÜ
Ankara 19°
Parlamenter Haber
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Martta Avro, Yüksek Reel Getiri Sağlayan Yatırım Aracı Oldu
Ekonomi
8 Nisan 2025 Salı 11:16

Martta Avro, Yüksek Reel Getiri Sağlayan Yatırım Aracı Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ait finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ait finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Buna göre, mart ayında avro, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile hesaplandığında yüzde 3,83 oranında en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile hesaplandığında ise avro yatırımcısına yüzde 4,42 oranında getiri sağladı.

TÜFE ile hesaplandığında, diğer yatırım araçlarından külçe altın yüzde 2,31, BIST 100 endeksi yüzde 1,08, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,69 ve dolar ise yüzde 0,07 oranında reel getiri sağladı. Buna karşılık, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS), yüzde 2,46 oranında kayba yol açtı.

Üç Aylık Değerlendirmede Külçe Altın Öne Çıktı

Üç aylık dönemde, külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10,9, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 8,05 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri kazandıran araç oldu. Bu dönemde BIST 100 endeksi, her iki endeksle de en çok kaybettiren yatırım aracı olarak öne çıktı.

Altın, 6 Aylık Dönemde de En Yüksek Reel Getiriyi Sağladı

Altın, 6 aylık değerlendirmede de en yüksek reel getiriyi sağladı. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 13,83, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 6,83 oranında kazanç sağladı. Aynı dönemde BIST 100 endeksi her iki endeksle de yatırımcısına en büyük kaybı yaşatan yatırım aracı oldu.

Yıllıkta En Yüksek Reel Getiri Külçe Altında

Yıllık değerlendirmede de külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 22,2, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 9,28 oranlarında en yüksek reel getiriyi sağladı. Yıllık bazda, mevduat faizi (brüt), Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 12,7, DİBS ise yüzde 6,18 oranında kazanç sağlarken, dolar, avro ve BIST 100 endeksi yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,78, DİBS yüzde 5,05, dolar yüzde 16,14, avro yüzde 16,65 ve BIST 100 endeksi ise yüzde 18,35 oranlarında kayıplara yol açtı.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Parlamenter Haber