MENÜ
Ankara 23°
Parlamenter Haber
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Demokrasi şehitlerine senfonik fragmanlar
Kültür-Sanat
7 Ekim 2016 Cuma 10:47

Demokrasi şehitlerine senfonik fragmanlar

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) 2016-2017 konser sezonunu Tolga Taviş’in bestelediği “Demokrasi Şehitlerine İthafen Senfonik Fragmanlar” adlı eserle açıyor.
CSO Sanat Yönetmeni Şef Rengim Gökmen yönetiminde Cumhurbaşkanlığı SenfoniOrkestrası Konser Salonu’nda 7 Ekim, saat 20.00’de gerçekleştirilecek olan konserin solisti dünyaca ünlü piyanist Hüseyin Sermet olacak. Milano’dan Meksika’ya, Londra’dan Tokyo’ya, Paris’ten Sao Paolo’ya dünyanın birçok önemli şehrindeki tanınmış konser salonlarında konserler veren Sermet, 1991 yılında Devlet Sanatçısı unvanını aldı. Sanatçı, açılış konserinde Peter İlyiç Çaykovski’nin 1. Piyano Konçertosu’nu seslendirecek.

1999 yılında Cumhurbaşkanlığı Yüksek Kültür ve Sanat Nişanı ile onurlandırılan Devlet Sanatçısı Şef Rengim Gökmen yönetimindeki konserin ikinci bölümünde ise orkestra, müzikseverlere Sergey Rahmaninof’un 2. Senfonisi’ni icra edecek. Orkestranın bir sonraki konseri ise 14 Ekim’de olacak. Türk-Japon dostluğunun tarihteki izlerine ithafen Japon besteci Seiji Mukaiyama’nın bestelediği ve orkestra şefliğini üstlendiği “Gerçek Fedakarlık ve Dostluğun Hikayesi – Türk-Japon Dostluğu 125. Yılı Anı Konseri” Ankaralı müzikseverlere sunulacak. Konserin solistleri soprano Nazlı Alptekin, bas Emin Hasan Alptekin, sunan Halit Mızraklı olacak. Konserde Devlet Çoksesli Korosu da yer alıyor.

TAHRAN’DAN KAÇIŞ

Konserin “Kıl Payı -Tahran’dan Kaçış” adlı birinci bölümünde, 1985 yılında İran-Irak savaşı sırasında Tahran’da bulunan ve ülkeyi terk etmek için kendilerine tanınan 48 saatlik sürenin dolmasına az bir zaman kala, uçak bileti bulamayarak mahsur kalan 215 Japon vatandaşının herşeyi göze alarak yola çıkan Türk Hava Yolları’na ait yolcu uçağıyla Türkiye’ye getirilemisini anlatıyor. Eserin İkinci Bölümü olan “Ertuğrul’un Yolculuğu”nun hikayesi ise şöyle:
“1887 yılında gerçekleşen Prens Komatsu Nomiya Akihito’nun Osmanlı topraklarını ziyareti nedeniyle Padişah Abdülhamit 1889’da, Prens Komatsu’ya teşekkürlerini iletmek ve Osmanlı’nın en üst düzey devlet nişanı olan İmtiyaz Nişanı’nı takdim etmek amacıyla Japonya’ya bir savaş gemisi gönderir. Ertuğrul Fırkateyni, 16 Eylül 1890’da görevini başarıyla tamamlayıp Yokohama’dan ayrıldıktan sonra Kushimoto beldesi yakınlarında tayfuna yakalanır ve çoğunlukla balıkçı olan Kushimoto halkının 
geceyarısı yardıma koşmasıyla 650 mürettebattan 69’u mucizevi bir şekilde kurtarılır.”
Bu bölüm ise Ertuğrul Fırkateyni mürettebatına ithafen bestelendi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Parlamenter Haber